Cum vom răci planeta peste o sută de ani

Cum vom răci planeta peste o sută de ani

Peste o sută de ani, românii vor avea șansa sa locuiasca pe o planetă Pământ mult mai răcoroasă, ba chiar să contribuie la reducerea temperaturii de pe glob. Răcirea planetei este un deziderat mai vechi al oamenilor de știință, dar pași importanți în această direcție au fost făcuți abia în acest an. Profesorul David W. Keith, de la Paulson School of Engineering and Applied Sciences, conduce o echipă de cercetători care descoperit o metodă nouă de a contracara devastatoarele schimbări climatice care afectează ireversibil Terrra.

Teoria lui Keith, care nu e îmbrățișată de toată suflarea științifică de pe mapamond, s-ar putea dovedi mai ieftină decât măsurile greoaie de reducere a emisiilor nocive. Conform profesorului de la Harvard, singura soluție viabilă pentru stoparea procesului de încălzire globală este crearea unui scut protector care să împiedice razele solare să „lovească” năprasnic. Iar acest scut se poate crea prin eliberarea în stratosferă, cu regularitate, a unei pelicule de sulf. „Adăugând în mod deliberat un poluant pentru a contracara un altul este o măsură brutală de a rezolva lucrurile, însă tocmai aceasta este esența ipotezei ca sulful să fie injectat în stratosferă pentru a limita pagubele dioxidului de carbon pe care noi îl pompăm în aerul pe care îl respirăm”, spune profesorul David Keith.

El își bazează cercetările pe mai multe descoperiri și analize știițifice realizate după erupțiile vulcanice. În anul 1991, când vulcanul Pinatubo din Filipine a erupt, peste 20 de milioane de tone de dioxid de sulf au fost degajate în stratosferă. În următorii doi ani, cercetătorii au constatat o scădere a temperaturii medii globale cu o jumătate de grad Celsius. În primăvara anului 2010, vulcanul Eyjafjallajökull din Islanda a erupt de două ori, în lunile martie și aprilie, iar efectele au fost similare. Oamenii de știință care susțin teoria lui Keith spun că sulful, sau altă substanță chimică, împrăștiat pe o suprafață suficient de mare, poate absorbi și reflecta razele solare, iar rezultatul ar fi o scădere a temperaturilor medii anuale cu până la 1-2 grade Celsius.

Ca orice teorie științifică, ideea lui Keith are și contestatari, care spun că o scădere bruscă a temperaturii pe glob va afecta regimul de viață a mii de specii de reptile, pești, păsări și chiar mamifere. De aceea, ei insistă că studiile în această direcție trebuie să continue, înainte de testarea teoriei. Însă, inițiatorii acestui demers și-au propus să testeze în acest an dacă datele problemei au rezultat în practică. În primă fază, cercetătorii vor elibera în stratosferă o cantitate rezonabilă de apă, cu ajutorul unui balon cu aer cald. Ei vor analiza comportamentul particulelor de apă degajate în atmosferă, după care vor trece la testarea sulfului ca potențială soluție la problema încălzirii globale.